Te i mange varianter

Te kommer i mange forskellige varianter med alle mulige smage og aromaer. Te hører sig til en god hyggestund, en kold vinteraften, hvor man trænger til noget varmt eller hvis man er syg og har ondt i halsen. 

Selv er jeg den helt store tedrikker og foretrækker te fremfor kaffe. Jeg har te i mange forskellige varianter og med diverse smage. Hos Carstensens tehandel kan du finde et bredt udvalg af te, så du kan sikkert finde noget, der falder i din smag. 

Lige for tiden er jeg helt vild med hvid te, som har en dejlig mild og cremet smag. Hvid te fremstilles af de helt friske skud på teplanten “Camellia Cinensis”, som skyder tidligt på foråret, inden busken begynder at blomstre. 

Du kender sikkert også grøn te og sort te, som også bliver lavet på bladene fra teplanten “Cameilla Cinensis”. Grøn te er tørrede blade fra teplanten. Sort te fremstilles af tørrede blade fra teplanten, som også knuses og iltes. Når de tørrede blade iltes får de den sorte farve, som vi kender fra sort te.

Når du brygger te, skal du være opmærksom på, hvor mange grader vandet skal have, og hvor lang tid din te skal trække. De fleste slags te bliver meget bitter, hvis de trækker for længe. Grøn te skal laves ved 75-80 grader og trække i 2-3 min. Sort te skal laves med friskkogt vand og trække i lidt længere tid. Hvid te skal laves ved 70-80 grader og skal trække i 1-3 min. Hvis du er i tvivl om, hvor meget din te skal trække, og hvilken temperatur den skal have, så kan du altid spørge din lokale tehandler.

Selvom urtete, frugtte og rooibos te går under betegnelsen te, så er det faktisk ikke helt korrekt at kalde det for te. Egentlig må man kun kalde drikke for te, hvis den indeholder blade fra den oprindelige teplante “Camellia Cinensis”. Alligevel kalder vi det for te, fordi de anvendes på samme måde som te, og så for nemhedens skyld. 

Kim Brandt